Moet je belasting betalen over de internet inkomsten?

By | July 1, 2020

Moet je belasting betalen over de internet inkomsten?

Dat is een vraag die ik vaak krijg. Ik heb het even onder een rij gezet omdat het geen vraag is die simpel is te beantwoorden.

Ik heb de nodige informatie verzameld en daarbij de Belastingdienst als bron gebruikt.

 

Conclusie is:

 

Als de inkomsten meer zijn dan hobby inkomsten, dan moet je meestal belasting betalen.

 

 

Uw activiteiten op internet: hobby of onderneming?

Hebt u een internetsite waarmee u regelmatig zakelijk op internet adverteert? Of verdient u geld met uw internetsite, zoals met het online verkopen van goederen of diensten, of met activiteiten als affiliate?

Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, bent u waarschijnlijk ondernemer. Maar of dat ook echt zo is, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn er verschillen tussen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en ondernemer zijn voor de btw.

Wanneer bent u géén ondernemer?

Biedt u goederen of diensten gratis aan? Of alleen in de hobby- of familiesfeer? Dan bent u voor ons geen ondernemer. U hoeft dus geen btw te betalen en u hoeft ook niets te vermelden in uw aangifte inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Verkoopt u online goederen of diensten? En kunt u hieruit winst verwachten? Dan is er sprake van inkomsten en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Meldt u zich aan als ondernemer? Dan beoordelen wij aan de hand van uw omstandigheden of u aan de eisen voor ondernemerschap voldoet. Maar vaak kunnen wij pas na afloop van het jaar beoordelen of u daadwerkelijk ondernemer was voor de inkomstenbelasting.

Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als uw activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer, bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen:

 • winst uit onderneming
 • loon uit dienstbetrekking
 • resultaat uit overige werkzaamheden

Onder welke bron uw inkomsten vallen, is afhankelijk van een aantal factoren. De wet en de rechtspraak stellen bepaalde eisen waaraan ondernemers moeten voldoen. Na uw aanmelding beoordelen wij aan de hand van uw omstandigheden of u aan die eisen voldoet. Wij letten bijvoorbeeld op:

 • Maakt u winst? Zo ja, hoeveel?
  Als u alleen een heel kleine winst hebt of structureel verlies lijdt, is het niet aannemelijk dat u winst gaat maken. Er is dan geen sprake van een onderneming.
 • Hoe zelfstandig is uw onderneming?
  Als anderen bepalen hoe u uw onderneming moet inrichten en hoe u uw werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Beschikt u over kapitaal?
  Kapitaal is voor veel ondernemingen noodzakelijk. U moet investeren in bijvoorbeeld machines, reclame, inhuur van mensen en verzekeringen. Voldoende kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden, wijst erop dat u mogelijk een onderneming hebt.
 • Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden?
  Als u erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming. U moet daarentegen wel voldoende tijd aan uw werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken.
 • Wie zijn uw opdrachtgevers?
  U streeft ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, onder andere om betalings- en continuïteitsrisico’s te verminderen. Wanneer u meerdere opdrachtgevers hebt, neemt uw afhankelijkheid van een of enkele opdrachtgevers af en neemt uw zelfstandigheid toe.
 • Hoe maakt u uw onderneming bekend naar buiten?
  U bent voor uw bestaan afhankelijk van opdrachtgevers. Om ondernemer te zijn, moet u zich voldoende kenbaar maken, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier.
 • Loopt u ‘ondernemersrisico’?
  Bestaat er een kans dat uw opdrachtgevers niet betalen? Gebruikt u uw goede naam voor de uitoefening van uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Loopt u ‘ondernemersrisico’, dan hebt u waarschijnlijk een onderneming.
 • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?
  Als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, dan bent u mogelijk ondernemer.

Resultaat uit overige werkzaamheden:

 

Bij inkomsten uit overig werk kunt u denken aan bijvoorbeeld opbrengsten die u kreeg:

 • als gastouder
 • als freelancer
 • als artiest of beroepssporter
 • uit een persoonsgebonden budget
 • uit het klussen voor anderen
 • uit het verrichten van huishoudelijk werk voor anderen
 • uit kostgangers
 • uit het geven van cursussen of bijles
 • uit het schrijven van artikelen en boeken
 • uit het houden van lezingen
 • als gastdocent
 • als lid van een gemeenteraad
 • uit werkzaamheden via internet (bijvoorbeeld inkomsten uit apps of handel via internet)
 • uit deelname aan (korte) medische onderzoeken tegen betaling
 • als vrijwilliger
 • als arbeidsbeloning uit de onderneming van uw fiscale partner
 • van buitenlandse opdrachtgevers

 

Geen ondernemer, wel inkomsten

Hebt u inkomsten uit uw internetactiviteiten en gaat het niet om een hobby? En bent u niet in loondienst, maar beschouwen wij u ook niet als ondernemer? Voor de inkomstenbelasting hebt u dan ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Uw winst wordt op dezelfde manier berekend als bij ondernemers. Maar u hebt geen recht op bepaalde regelingen voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek of de investeringsaftrek.

 

Ondernemer voor de btw

Als u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kunt u toch ondernemer zijn voor de btw. Dat is het geval als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op een aantal zaken. Lees hier meer over bij ondernemer.

Ondernemer

U bent ondernemer als u zelfstandig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten uit hebt. Als u een onderneming start, moet u zich bij de Kamer van Koophandel aanmelden. Vervolgens wordt beoordeeld of u ondernemer bent voor de btw.

Voorwaarden ondernemerschap

Om te beoordelen of u ondernemer bent voor de btw, letten wij op de volgende zaken:

 • Oefent u zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  Als u zelfstandig werkt en u hebt inkomsten, dan bent u meestal ondernemer voor de btw. U kunt ondernemer zijn voor de btw, ongeacht de rechtsvorm die u kiest.
 • Hebt u regelmatig inkomsten?
  U moet regelmatig inkomsten hebben uit uw bedrijf of beroep. Het maakt hierbij niet uit of u winst beoogt of maakt. Mogelijk lijdt u in het begin van uw onderneming zelfs verlies. Ook dan moet u btw betalen over uw omzet.
 • Hebt u inkomsten naast uw werk in vaste dienst?
  Over inkomsten naast uw werk in vaste dienst moet u meestal btw betalen. Bijvoorbeeld als u als stukadoor naast uw vaste baan regelmatig stucwerk doet.

Geen ondernemer voor inkomstenbelasting, wel voor de btw

Het kan zijn dat u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw. Bijvoorbeeld als u wel omzet hebt, maar geen of weinig winst maakt.

Zie voor meer informatie over de kleine ondernemers regeling (KOR) die sinds 1 januari 2020 vernieuwd is de volgende link:

Regels voor de Kleine Ondernemers Regeling

 

Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige

Soms hebt u een verklaring nodig waarin staat dat u ondernemer bent voor de btw. Bijvoorbeeld als u een handelaarskenteken bij de RDW aanvraagt. Wij noemen dit een ‘Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige’.

Die is via de Belastingdienst te verkrijgen.

In uw verzoek vermeldt u de volgende gegevens:

 • de naam en het adres van de onderneming
 • de aard van het bedrijf
 • het Nederlandse btw-nummer
 • het adres waar wij de verklaring naartoe moeten sturen
 • in welke taal u de verklaring wilt

Wij geven deze verklaring alleen af in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Spaans

Bron: Belastingdienst

 

 

 

16 thoughts on “Moet je belasting betalen over de internet inkomsten?

 1. Laila

  Wat is de grens van omzet om gezien te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

  Reply
  1. Francisco Post author

   Je moet 1225 uur in je onderneming steken, en het moet meer dan 50% van je tijd, als je ook inkomsten hebt uit loondienst.
   Verder is er geen harde grens voor de omzet. Bij lage omzet en weinig uren zijn het overige inkomsten die je als particulier kan opgeven.

   Reply
 2. Francisco Post author

  Er is niet een harde grens. Je moet wel minimaal 1225 uur maken per jaar om gebruik te kunnen maken van de ondernemersaftrekposten zoals zelfstandige aftrek. Je moet dan wel € 10.000 winst hebben om die maximaal te kunnen benutten.

  Winst is omzet min kosten.

  Dus winst maken en 1225 uur draaien!

  Reply
 3. blog3002

  Hey there, You’ve done an incredible job.
  I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.

  I am sure they will be benefited from this site.

  Reply
 4. blog3005

  Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through
  your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal
  with the same topics? Thanks for your time!

  Reply
 5. Wout

  Ik ben nu 16 jaar en zou graag affiliate marketing doen om een klein beetje bij te verdienen. Liefst wil ik dit zonder btw nummer doen anders moet je dat ook weer aankopen. Zou dit zonder kunnen in Belgë?

  Reply
  1. Francisco Post author

   Het beste kan je de Belastingdienst in België bellen.
   De BTW van je inkopen krijg je altijd weer terug.

   Reply
 6. Bert

  Beste,

  Ik ben in 2017 begonnen met crypotcurrency. Ik had geen geld om te investeren en ik ben dan begonnen met gratis cryptocurrency te verzamelen. Er bestaat talrijke websites waar je gratis crypto kan verdienen door het claimen van faucets, enquetes in te vullen en door deze websites te promoten op sociale media, forums (affliate link). Ik ben verschillende scams tegengekomen (websites betalen niet uit, of verdwijnen (offline) ik heb dus veel crypto verloren. Dit waren allemaal relatief kleine bedragen, maar ik had er wel veel tijd ingestoken. Ik vond geen website waar je een verzameling kon vinden van crypto websites waar je wel werd betaald. Daarom ben ik op het idee gekomen om zelf een website te maken waar ik enkel crypto websites plaats die wel uitbetalen (bv Cointiply, Rollercoin, Faucet Crypto). Telkens als er iemand registreert via mijn referral link krijg ik een commissie als die persoon gratis crypto claimed, of als hij een aankoop doet op de website. Ik doe dit als hobby, maar ik begin te twijfelen of ik dit moet aangeven. Mijn enige kosten zijn voor de hosting en domain naam. Ben ik nu een ondernemer? Moet ik dit aangeven aan de belastingdienst?

  Reply
 7. Lizzy

  Ik verdien nu gestaag een zowat 150 euro per maand bij als huisvrouw met affiliate marketing (maximum , vaak is het minder). Tot hier toe heb ik jaarlijks gezien totaal geen bedrag volgens mij verdient om nog maar te moeten aangeven aan de belastingen? Ik verdien tot hier toe belachelijk weinig ook om nog maar te moeten een BTW nummer aan te vragen, dan maak ik zowiezo verlies, want ik betaal nog maandelijkse kosten voor een cursus, software en website, enz.
  (Belgie)
  Vanaf welk bedrag zou ik niet anders kunnen dan een BTW nummer aan te vragen denk je? Het probleem is dat die inkomsten onzeker zijn, het kan zijn dat ze gaan stijgen, maar het kan ook zijn van niet.
  Ook stel ik me de vraag , wanneer ooit mijn website zodanig veel waard wordt , dat ik de opportuniteit zie om ze gaan te verkopen en een niewe te starten, valt dit dan ook onder freelance?
  bedankt!

  Reply
  1. Francisco Post author

   In Nederland moet je BTW aangifte doen vanaf een omzet van € 20.000
   Inkomsten min kosten zijn overige inkomsten. Die moeten dan als overige inkomsten in Nederland worden opgegeven. Je kan de Belastingdienst in België bellen hoe het in België zit.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *