Dode vissen in de vijver met heet weer

By | August 5, 2018

Dode vissen in de vijver met heet weer door zuurstof te kort.

Goudvissen onder water

Goudvissen in gezond water.

 

 

Als het warm is kan er namelijk snel zuurstoftekort optreden waardoor bijvoorbeeld Windes en andere vissen snel en onverwachts het loodje kunnen leggen. Vooral bij onweer is de luchtdruk lager, waardoor water minder zuurstof kan bevatten, met alle gevolgen van dien!

Vooral in de nacht kan er veel zuurstof onttrokken worden,  door waterplanten en algen.

Overdag leveren ze daarentegen wel zuurstof.

De grootste vissen sterven meestal het eerst als er te weinig zuurstof is.

In de ochtend vindt je dan ook vaak dode vissen in veel visvijvers.

 

Zuurstof verhogen in vijver

Goudvissen met zuurstof

Goudvissen hebben helder water nodig.

 

De meeste vijverliefhebbers beschikken over een pomp, maar dat alleen is bij heet weer niet voldoende.

Het is belangrijk om een paar keer per jaar de wat diepere vijver uit te baggeren, bijvoorbeeld met een zeef aan een stok. Je hebt dan minder last van algen en dergelijk die in de nacht veel zuurstof verbruiken. Voordat je gaat baggeren kan je het beste eerst je pomp en dergelijke boven water halen.

Je kan ook wat meer zuurstof in het water brengen door bijvoorbeeld de tuinslang iets boven het water niveau aan te brengen zodat het goed op het water klotst en daardoor ook meer zuurstof in het water komt.

Verder zijn waterplanten belangrijk zoals Hoornblad en Glanzend fonteinkruid. Die zorgen voor veel zuurstof in het water.

Zwemmende goudvis

Zwemmende goudvis

Ook kan je nog een deel van de vijver afdekken met  wat witte gronddoek die ook voor aardbeien gebruikt wordt. De meeste vijvers zijn namelijk te klein voor een grote parasol om de zon wat tegen te houden.

Op bovenstaande manieren leven vissen langer, wat natuurlijk leuk is. Daardoor hoef je de vissen minder vaak aan te schaffen wat een bijkomstig voordeel is en dus een besparing oplevert.

Vergeet dus niet om je vijver een paar keer per jaar uit te baggeren. De bagger kan je in de compostbak gooien als je die hebt. De slakken zijn er dol op!

Als je wat meer geld hebt, dan kan je het beste een filter kopen die het water ververst via een waterval, met een UV lamp, waar het water langs komt. Elk jaar nadat de kans op vriezen bijna nul is, opnieuw een voorraad bacteriën kopen, en in het filter doen. Op die manier heb je helder water waar je vissen veel plezier van hebben. Ze zullen dan ook veel dieper gaan zwemmen en zo je hele vijver gaan benutten.

Met een onderwaterlamp kan je het allemaal goed bekijken.

Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *