Bereken je BMI

By | July 20, 2018

Bereken je BMI

Bereken je BMI kan ook via de site van het Voedingscentrum (eerlijk over eten).

Ben je te zwaar of juist te licht? Of je een gezond gewicht hebt, kun je meten met de Body Mass Index (BMI) én je middelomtrek. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.

Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten.

Overgewicht

Door zitten en snaaien te veel gewicht.

 

 

 

 

 

 

Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.

Ondergewicht kan ook gezondheidsklachten veroorzaken

Met ondergewicht kun je een tekort krijgen aan essentiële voedingsstoffen, je afweer kan achteruit gaan en je kunt je sneller lusteloos en moe voelen.

Oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht

Te dun voor gewicht door ondergewicht.

Er zijn verschillende oorzaken voor ondergewicht. Ondergewicht ontstaat door een gebrek aan eetlust, kauw- en slikproblemen of een slecht werkende darm. In sommige gevallen speelt de leefstijl een rol daarbij, bijvoorbeeld wanneer mensen geen tijd nemen om rustig te eten. Het kan daarnaast te maken hebben met ziekte, bijvoorbeeld een eetstoornis of depressiviteit.

Advies bij ondergewicht

Ga aan de slag met de tips op de pagina Gezond aankomen. Als je in korte tijd veel afvalt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is, kun je het beste naar de huisarts gaan. Ga ook bij het vermoeden van een eetstoornis altijd naar de huisarts.

Als het niet lukt om binnen enkele maanden een gezond gewicht te bereiken is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts onderzoekt wat de oorzaak van het ondergewicht is en kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist en/of diëtist.

Hoe herken je ondergewicht?

Bepaal je BMI en middelomtrek.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *